026 38 301 38   Bergamotte 1 | 6846 HP Arnhem. Geopend vanaf 08.30 uur

U bevindt zich hier: Home » Aanvullende diensten » Sterilisatie hond. Laparoscopisch

 

Laparoscopische sterilisatie hond

Hondenbaasje: “ik vind het zó lastig!”

 

En dat is het ook. Het zal maar zover zijn, de sterilisatie van uw hond.

Het  moment van  wegbrengen naar de kliniek voor de geplande sterilisatie  is aangebroken.

Ze mocht al niet eten, begreep daar niets van, en moet achterblijven in de kliniek. Uitleggen aan uw trouwe viervoeter gaat niet, al wilt u het nog zo graag.  

Wij snappen dit volledig. We nemen regelmatig dieren op voor bijvoorbeeld een operatie  en iedere keer zijn we ons hiervan bewust. Het gaat ons aan het hart!

Weten dat de sterilisatie van uw hond  om gezondheidsredenen verstandig is, is één ding, maar het maakt het wegbrengen er zeker niet   gemakkelijker door.  Natuurlijk wilt u  simpelweg maar één ding namelijk; het beste voor uw hond.  En wat is dan ´het beste´?

Dat is een  laparoscopische sterilisatie (sterilisatie door middel van een kijkoperatie) uitgevoerd door ervaren handen.

Deze ervaren handen zijn van dierenarts  Marijke Broekhuisen. Zij doet al ruim 10 jaar de sterilisatie van de hond middels de kijkoperatie . We kunnen ons voorstellen dat u het fijn vindt om eerst even met haar kennis te maken. Laat het ons maar weten, dan regelen we dat.

Vertrouwen in  de sterilisatie van uw hond gedaan door een deskundig en ervaren dierenarts die u  kent. Dat voelt goed, dat bieden wij aan!


De sterilisatie van de hond

Wat doen we eigenlijk?

We halen de eierstokken uit de buik van uw hond.  Eigenlijk is het daarom officieel  een castratie. Maar in de volksmond wordt het sterilisatie genoemd.

 

Waarom is het  verstandig om te steriliseren?

Honden gaan niet in de overgang. Zij horen altijd regelmatig loops te worden. Doordat de eierstokken (echte hormonenfabrieken)  weggehaald worden, wordt de hond niet meer loops en is dus niet ook niet meer vruchtbaar. Een baarmoeder ontsteking kan na een sterilisatie niet meer ontstaan.  Hormoon afhankelijke suikerziekte kan ook niet meer ontstaan. Verder is bewezen dat  door tijdige sterilisatie de kans op kwaadaardige melklijsttumoren (borsttumoren) sterk verkleind wordt.

 

Zijn er nadelen?

Ja,  ook. Het grootste nadeel is dat uw hond  wat sneller dik  wordt.  Overgewicht  is ongezond en u deed juist de sterilisatie om gezondheidsredenen. Natuurlijk bieden wij hiervoor gewichtsbegeleiding aan. 

 De vacht van vooral een aantal  langharige hondenrassen kan anders worden. Dat ziet er dan soms minder mooi uit.

Verder kan het gedrag van al wat pittige teefjes of  van teefjes uit een nest met veel reutjes  na de sterilisatie nog  wat pittiger worden.  Een heel enkele  keer kan een teef last krijgen van urineverlies. Dit is gelukkig niet vaak en als het voorkomt dan vaak ook nog bij bepaalde rassen. Omdat we steriliseren na de eerste loopsheid  wordt de kans op urineverlies nog kleiner.

 

Wat als ik  niet laat steriliseren en ook geen nestje wil? 

Dat is heel eenvoudig. Dan loop je risico op alles wat we juist met steriliseren proberen te voorkomen.  Zorg er daarom voor dat u dan alles weet van  de problemen die u dan kunt verwachten. Wij kunnen u daarbij helpen.

 

Wat is het voordeel van steriliseren met een kijkoperatie?

-Er worden maar twee kleine sneetjes gemaakt van 3-4 cm in plaats van één grote snee.  Hierdoor is de ingreep veel minder pijnlijk, de kans op ontstekingen nihil en een breuk van de wond  al helemaal niet aan de orde.

-De banden  waar de eierstokken aan zitten komen veel minder op spanning. Veel minder pijnlijk dus.

-Het dichtsealen van bloedvaten bij de eierstokken geeft minder kans op nabloedingen  en dat  terwijl er geen hechtdraad aan te pas komt. Mocht het wel wat gaan bloeden dan hebben we dat snel in beeld en kan het gelijk verholpen worden.

-Uw hond hoeft zich niet dagen rustig te houden voor de wondgenezing. Ze mag al vlot weer lekker spelen.

 

Wat is het beste moment om de hond te steriliseren?

3 maanden na de eerste loopsheid.

Waarom dán?: op dit moment geeft onderzoek aan dat als een hond één keer loops is geweest, de kans op incontinentie (urineverlies) in de toekomst  kleiner is. Verder is 3 maanden na de loopsheid de baarmoeder met bijbehorende bloedvaten weer volledig in rust waardoor het dan gelijk het meest veilige moment is voor de operatie.

 

Wat kost de laparoscopische sterilisatie?

Dat verschilt per gewichtsklasse waarin uw hond valt.

€ 325 voor honden onder de 5 kg. Dit is een laparoscopisch geassisteerde sterilisatie *

 410 voor honden vanaf  5 en tot 15 kg 

€ 475 voor honden van meer dan  15 kg en tot 30 kg 

€ 520  voor honden van meer dan 30 kg en tot 40 kg.

€ 550 voor honden van meer dan 40 kg en tot 50 kg

€ 580 voor honden van meer dan 50 kg en tot 60 kg

 

De bedragen zijn exclusief pijnstilling voor thuis.

 

*) Honden onder de 5 kg worden niet op met een volledige kijkoperatie  gesteriliseerd. De twee kleine sneetjes die nodig zijn voor de apparatuur voor de kijkoperatie  zijn samen net zo groot als de snede in het midden. Bovendien zijn de eierstokken bij deze hondjes gemakkelijker te bereiken.  We verwijderen de eierstokken op dezelfde manier (sealen) als bij de kijkoperatie van grotere honden maar dat doen we dan buiten de buik. Deze ingreep heet daarom een laparoscopisch geassisteerde sterilisatie.

 

Toeslagen (zie : Zijn er risico’s?)

·         -Wij rekenen een  toeslag  als uw hond overgewicht heeft, veel vet in de buik heeft of vaker dan één keer loops geweest is. Deze toeslag is in zo’n geval maximaal € 50.

·         -Als er iets onverwachts gebeurt, of we zien iets afwijkends dan kan het zijn dat we alsnog een grotere snede in de buik moeten maken. We handelen dan altijd en alleen  in het  belang van uw hond.  Natuurlijk proberen we dat, als het kan, in overleg met u te doen.

 

 

Hoe gaat de sterilisatie met een  kijkoperatie van de hond in z’n werk?

-Eerst wordt samen met u de vragenlijst bij de pre-operatiebrief doorgenomen.  Deze heeft u al via e-mail van ons ontvangen.

-Wij nemen uw hond van u over en ze krijgt een lekker plekje in de opname.

-Uw hond wordt nagekeken en als alles goed is, krijgt ze alvast haar pijnstilling.

-Dan wordt de juiste narcose voor haar gekozen en wordt ze onder narcose gebracht.

-Vervolgens wordt ze geïntubeerd. Dat betekent dat ze  een buisje in haar luchtpijp krijgt waardoor we haar ademweg open houden en ze zuurstof en gasnarcose toegediend kan krijgen.

-Onder constante toezicht en controle wordt ze voorbereid voor de operatie. Ze wordt geschoren en gewassen.

-Vervolgens wordt ze de operatiekamer in gereden en komt ze aan de bewaking en de beademing .

-Alles wordt verder klaar gemaakt om te kunnen beginnen.  Er  moet immers steriel gewerkt worden.

-Voor de ingreep worden 2 kleine gaatjes gemaakt . Eén voor de camera voor beeld op het videoscherm en één voor  het gas in de buik en de instrumenten waarmee  de eierstokken eruit gehaald worden.

-We maken een opname van dit gedeelde van de operatie. U kunt deze thuisgestuurd krijgen per  e-mail.

-Als de eierstokken verwijderd zijn, wordt de buik nog eens extra op nabloedingen en andere rariteiten  gecontroleerd en pas dan worden de gaatjes gesloten. Aan de buitenkant is geen hechtdraad zichtbaar.

-Alle spullen worden aan de kant gereden, en de gasnarcose wordt uitgewassen.

-Ondertussen is het opnamehok voor uw hond voor de recovery klaargemaakt.

-Onder toezicht, met monitoren van de lichaamstemperatuur  en met een zuurstofflow wordt het wakker worden van uw hond verder begeleid.

-Zodra het kan wordt  uw hond even uitgelaten.

-Als u  haar ophaalt, leggen we eerst even uit waar u op moet letten en hoeveel pijnstilling u thuis nog mag geven.

-Nu is het hoog tijd om uw maatje weer bij u te brengen.

-Maar het  houdt  nog niet helemaal op. Wij kunnen u nog helpen met het op gewicht houden van uw hond.  Deze begeleiding kost u niets.

  

Meestal duurt  de ingreep zelf niet zo lang. Maar dat is het niet alleen. Bij de operatie hoort ook de opbouw, de narcose en voorbereiding,  opruimen en opnieuw steriel maken van de apparatuur.  Als laatste noem ik apart de begeleiding bij het wakker worden.  Essentieel en houdt pas op als ze weer vrolijk staat te kwispelen.

 

Wat zijn de risico’s ?

Geen enkele narcose, ook al is het nog zo veilig, kan zonder risico gegeven worden. Datzelfde geldt voor mensen.

Als de hond overgewicht heeft of al vaker loops geweest is,kan de ingreep wat langer duren door het vele vet. Er wordt dan een toeslag op de operatiekosten van uw hond  in rekening gebracht.

Als de baarmoeder afwijkend  is,  of als er onverwachte dingen gebeuren kan het zijn dat we alsnog verder moeten gaan op de methode waarbij de buikwand opengemaakt wordt. U kunt zich voorstellen dat dit dan extra kosten met zich mee zal brengen.

 

Laat u het weten als u eerst even kennis wilt maken met dierenarts Marijke Broekhuisen? Tot binnenkort in onze kliniek.  026-3830138


 

 

Recent nieuws

In juni doen wij ook mee met de landelijke actie, juni de maand van de chip. In deze maand kun je je huisdier laten chippen voor maar €28 euro. Ook controleren wij gratis of het chipnummer en de registratie van je huisdier nog klopt.

Juni de maand van de Chip

In juni doen wij ook mee met de landelijke actie, juni de maand van de chip. In deze maand kun je je huisdier laten chippen voor maar €28 euro. Ook controleren wij gratis of het chipnummer en de registratie van je huisdier nog klopt.

Lees meer