026 38 301 38   Bergamotte 1 | 6846 HP Arnhem. Geopend vanaf 08.30 uur

U bevindt zich hier: Home » Nieuws » Tips voor een RELAXTE jaarwisseling

Tips voor een RELAXTE jaarwisseling

Datum: 15-11-18

Tijd voor de lange termijn aanpak van VUURwerkangst!

Sinterklaas is nog niet eens in het land (al wordt er wel heel wat pepernoten weggesnoept :)) maar voor onze huisdieren wordt het al weer tijd om aan Oud en Nieuw te denken! Ook 2018 wordt ongetwijfeld knallend ingeluid en daar raken veel dieren van in paniek.

 

Er zijn twee manieren om uw huisdier gedurende deze periode te begeleiden: met de lange en met de korte termijn aanpak. De lange termijn aanpak kunt u het beste al voor de Sinterklaas mee beginnen!

Vuurwerk informatie.jpg

Ook 2019 wordt ongetwijfeld knallend ingeluid! Helaas raken veel van onze huisdieren in paniek door het vuurwerk. Hoort uw huisdier tot bovenstaande groep dan is het raadzaam om tijdig de juiste maatregelen te treffen. Er zijn twee manieren om uw huisdier gedurende deze periode te begeleiden: Met de lange termijn aanpak en de korte termijn aanpak.
 

Lange termijn aanpak
Voor de hond worden veel vuurwerktrainingen aangeboden. Vuurwerktraining kan goed werken mits op tijd begonnen wordt (al vroeg in december) en de hond niet of nauwelijks angstig is. Kijk uit voor sessies door onervaren trainers waarbij veel met vuurwerk geknald wordt. Uw hond wordt hier alleen maar angstiger van….. Ook kunt u thuis met een zogenaamde vuurwerk CD gaan trainen waarbij u de geluidsintensiteit steeds wat hoger opvoert. Door met zacht afspelen te beginnen kunt u als uw huisdier niet meer reageert op de geluiden, dit gedrag belonen met spel , voer of aandacht. Bij erg angstige dieren kan het nodig zijn deze periode van training te ondersteunen met medicijnen (b.v. clomicalm), vraag ons voor meer informatie!
 

Voor katten en honden kan ook een spray of verdamper met feromonen gebruikt worden. Feromonen zijn geurhormonen die er voor zorgen dat het dier zich op zijn gemak voelt. Voor de mens zijn deze feromonen niet waarneembaar. Met dit product (Feliway® ,Adaptil®) moet vroegtijdig begonnen worden, liefst al rond Sinterklaas. Sommige dieren associëren het opzetten van de kerstboom al met het naderende onheil! Voor honden zijn er de Adaptil halsband met feromonen en de Adaptil tabletjes of spray met een combinatie van natuurlijke kalmerende stoffen. Deze tabletten werken snel en geven een tijdelijke geruststelling bij stressvolle situaties zoals bij vuurwerk of onweer. De spray kan ook op speeltjes worden toegepast.
Sinds een aantal jaar kunnen wij daarnaast Zylkene® van harte aanbevelen. Een natuurlijk product in tabletvorm dat qua werkingsmechanisme een beetje lijkt op valium. Het is een voedingssupplement dat zeer veilig is in gebruik. Ook met Zylkene® moet gestart worden voordat de hond (of kat) angstig wordt.
 

Korte termijn aanpak

Enkele tips

• Wanneer uw hond angstig reageert op vuurwerk wees dan een rolmodel. Blijf zelf kalm en rustig. Daarom doet u als baas, de roedelleider, alsof het knallen en flitsen heel normaal is (dus niet straffen en niet belonen). U mag er wel zijn voor uw hond!

• Als het mogelijk is, houd of breng de hond dan weg tijdens (voorspelbaar) vuurwerk.

• Maak gebruik van achtergrondgeluid (TV/radio) maar dan natuurlijk ook weer niet te hard dat het dier daardoor geprikkeld raakt

• Laat uw hond rond oud en nieuw alleen maar aangelijnd uit

• Houd u uw kat altijd binnen op oudejaarsdag en sluit hem bij voorkeur op in een klein kamertje waar hij vertrouwd is

• Laat het licht aan en doe de gordijnen dicht (ramen ook) in de kamer waar het huisdier is. Radio of tv kunnen aan (mits daar geen vuurwerk op te horen is….)

• Bij vogels kunt u een doek over de kooi hangen (gaan vaak slapen of houden zich rustig in het donker)

• Zorg dat een vluchtgevoelig huisdier gechipt is en de registratie van de chip in orde is
 

Bij zeer angstige of zelfs fobische dieren worden medicijnen ingezet
 

Medicatie korte termijn

Sinds een aantal jaar schrijven wij Alprazolam® voor. Dit middel wordt aangeraden door gedragsdeskundigen van de Universiteits Kliniek Gezelschapsdieren in Utrecht. Het grote voordeel van Alprazolam® is dat het behalve een kalmerend effect ook blokkerend effect op het geheugen heeft. De harde knallen en angst worden dus als het ware niet onthouden. Het beste kunt u twee dagen van te voren starten met de Alprazolam tabletjes. Wanneer dat niet meer lukt moeten uiterlijk een half uur tot één uur voor het vuurwerk losbarst, als het dier nog rustig is, de tabletjes toegediend worden. Bedenk dat, wanneer dit middel gegeven wordt tijdens een paniekaanval, het onvoldoende of te laat kan werken. Als u kiest voor deze medicatie, neem het dier dan mee om het te wegen in de kliniek zodat wij de dosering kunnen voorschrijven die past bij het gewicht.
Als laatste is er het Thundershirt ® voor de hond. Een variant op het bakeren van baby’s: de hond wordt rustig door de druk die het shirt uitoefent. U kunt dit shirt bestellen op www.voormijndier.nl
Eventueel kunnen bovenstaande producten gecombineerd gebruikt worden.
 

Heeft u nog vragen: neem gerust contact met ons op!

Terug naar de vorige pagina

Recent nieuws

In juni doen wij ook mee met de landelijke actie, juni de maand van de chip. In deze maand kun je je huisdier laten chippen voor maar €28 euro. Ook controleren wij gratis of het chipnummer en de registratie van je huisdier nog klopt.

Juni de maand van de Chip

In juni doen wij ook mee met de landelijke actie, juni de maand van de chip. In deze maand kun je je huisdier laten chippen voor maar €28 euro. Ook controleren wij gratis of het chipnummer en de registratie van je huisdier nog klopt.

Lees meer