026 38 301 38   Bergamotte 1 | 6846 HP Arnhem. Geopend vanaf 08.30 uur

U bevindt zich hier: Home » Dieren » Ik heb een konijn » Verzorging

Verzorging

Volgens de boeken worden konijnen gemiddeld 5 tot 7 jaar. Echter wanneer ze goed verzorgd worden kunnen ze makkelijk de 10 jaar halen!

Huisvesting

 

Een konijn moet in zijn hok kunnen huppen en rechtop kunnen zitten. Konijnen kunt u prima buiten houden. Als ze buiten gewend zijn, ontwikkelen ze een wintervacht waarmee ze stevige vrieskou kunnen weerstaan.

Zorg er wel voor dat het konijn zich warm kan ingraven in bijvoorbeeld een dikke laag stro en dat het binnenhok water- en zeker ook winddicht is. Plaats het hok zo dat er geen koude wind in kan blazen en dat het konijn zomers de schaduw op kan zoeken. Konijnen kunnen niet tegen grote temperatuurschommelingen.

 


.huisvesting.jpg

 

Konijnen zijn echte groepsdieren. Ze leven niet graag alleen: houdt daarom minstens twee konijnen samen in een hok. Als u twee mannetjes neemt, is de kans groter dat er vechtpartijen uitbreken wanneer de heren volwassen worden.

 

Een ongecastreerd mannetje en vrouwtje in een hok geeft hele andere gevolgen: jonge konijntjes! Twee vrouwtjes of gecastreerde mannetjes kunnen in de regel wel probleemloos samenleven, zeker als ze op neutraal terrein (dus rustig buiten het hok) aan elkaar kunnen wennen. Zet echter nooit twee vreemde volwassen konijnen zomaar bij elkaar, ze kunnen elkaar flink verwonden.

 

 

Voeding

Konijnen moeten onbeperkt vers water kunnen drinken. Een konijn heeft behoeft aan veel vezels. Die zitten vooral in ruwvoer zoals hooi en stro. Geef uw konijn daarom elke dag onbeperkt hooi. Een van de beste hooisoorten is Timothy hooi.

 

hooi.jpg

 

Ook gras en groenten bevatten vezels, maar wen uw konijn hier langzaam aan om diarree te voorkomen. Niet elke groente is geschikt; van gasvormende groenten zoals kool en prei kan uw konijn erg ziek worden.

Fruit en brood zijn weliswaar erg lekker, maar dikmakers en vaak ook veroorzakers van diarree. Naast hooi kunt u wat hardvoer geven. Daarvan zijn echter veel soorten te koop die voor uw konijn niet zo goed zijn. Raadpleeg de dierenarts voor advies. Er zijn een aantal goede merken op de markt de zowel in de winkel als bij de dierenarts te koop zijn. (Houdt wel in gedachten dat hooi het hoofdvoedsel moet zijn! ) Gemiddeld (ligt aan soort brokjes) mag een konijn 20 gram brokjes

per kg lichaamsgewicht per dag eten.

 

P1000703.JPG

 

Konijnen eten ook een deel van hun keutels, meestal s nachts, de zogenaamde blinde darm keutels, direct uit de anus op. Dit noemen we caecotrophie. In deze ontlasting zitten namelijk onmisbare voedingsstoffen. Vindt u deze zachte, glimmende trosjes keutels vaak terug in het hok,

dan is de kans groot dat uw konijn teveel voer krijgt waardoor hij zijn nachtkeutels niet meer opeet en dus onmisbare voedingsstoffen niet binnenkrijgt.

 

Recent nieuws

Wist u dat titeren ook bij Dijkstra Dierenkliniek mogelijk is? Met de vaccicheck kunnen we een titerbepaling doen waarmee we  testen of de 'cocktail' vaccinatie nog voldoende bescherming biedt of dat herhaling weer nodig is.

Titeren- Vaccineren op maat!

Wist u dat titeren ook bij Dijkstra Dierenkliniek mogelijk is? Met de vaccicheck kunnen we een titerbepaling doen waarmee we testen of de 'cocktail' vaccinatie nog voldoende bescherming biedt of dat herhaling weer nodig is.

Lees meer