026 38 301 38   Bergamotte 1 | 6846 HP Arnhem. Geopend vanaf 08.30 uur

U bevindt zich hier: Home » Dieren » Ik heb een konijn » Myxomatose en RHD

Myxomatose en RHD

Myxomatose en Viraal Haemorrhagisch Syndroom (VHS) zijn twee ernstige (maar te
voorkomen) besmettelijke ziekten bij konijnen. VHS wordt ook wel rabbit haemorrhagic
disease (afgekort RHD) of viral haemorrhagic disease (afgekort VHD) genoemd. In deze
folder vindt u de antwoorden op een aantal veel gestelde vragen over beide ziekten en
advies over hoe u uw huisdier kunt beschermen.
Wat zijn de symptomen?
 

 

 

Myxomatose
Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus. Als een dier besmet is, zien we dat het eerst aan dikke, vochtige zwellingen op de kop en de snuit. Andere klassieke symptomen zijn ‘slaperige ogen’, opgezwollen lippen, kleine zwellingen aan de binnenkant van het oor en dikke zwellingen rond de anus en geslachtsdelen. Binnen een paar dagen kunnen de zwellingen rond de ogen zo ernstig worden dat ze blindheid kunnen veroorzaken

                                                                                                                    .  myxo.jpg
 

Eten en drinken worden steeds moeilijker en gewoonlijk leidt de ziekte binnen 2 weken tot de dood.
 

RHD (VHS of VHD)

VHS wordt ook door een virus veroorzaakt, hoewel het een ander virus is dan het myxomatosevirus. Ook het verloop van de ziekte is heel anders. De meeste met VHS besmette konijnen sterven
zeer snel, zonder dat er sprake is van zichtbare ziekteverschijnselen, afgezien van een periode van een paar uur waarin ze sloom en lusteloos zijn. Bij konijnen die langer blijven leven, kunnen de symptomen sterk variëren. Mogelijke symptomen zijn koorts en stuiptrekkingen, waarna het konijn in een dodelijk coma terechtkomt. In sommige gevallen wordt vlak voor de dood nog bloederige afscheiding uit de neus waargenomen.
 

Loopt mijn konijn risico?
Alle konijnen kunnen met myxomatose en VHS worden besmet, zowel binnen- als buitenkonijnen.
 

Hoe worden de ziekten verspreid?
Myxomatose
Myxomatose wordt vooral overgebracht door bloedzuigende insecten zoals muggen en vlooien. Echter dit virus kan ook door direct contact tussen konijnen (bijvoorbeeld contact met een besmet wild konijn) verspreid worden.


VHS 

Ook het VHS virus kan overgebracht worden door direct contact met besmette wilde konijnen of stekende insecten. Daarnaast kan dit virus ook vele maanden in de omgeving overleven en zo via groenvoer, stro, hooi of besmette kleding uw konijn besmetten.

 

 

Hoe snel wordt mijn konijn ziek?

Myxomatose
Bij myxomatose duurt het over het algemeen 5 tot 14 dagen voordat de symptomen van de ziekte zichtbaar worden.

 

VHS (RHD of VHD)
Bij met RHD besmette konijnen treedt sterfte meestal 2 à 3 dagen na infectie op. Bij veel met VHS besmette konijnen worden voorafgaand aan hun plotse dood geen duidelijke
symptomen gezien.
 

Wat is de overlevingskans voor konijnen na besmetting?

Myxomatose
Konijnen kunnen myxomatose overleven, hoewel hun kansen niet groot zijn. Over het algemeen leidt een myxomatose infectie binnen 2 weken tot de dood. Een hoge omgevingstemperatuur,
antibiotica en een goede verzorging blijken de beste behandeling te zijn bij myxomatose. Ook moeten pijnstillers gebruikt wordenom de pijn te bestrijden. Slechts 10% overleeft een infectie.
 

RHD (VHS of VHD)
Bij met RHD besmette konijnen is behandeling meestal niet mogelijk wegens het snelle en dodelijke verloop.

 

Hoe kunnen deze ziekten worden bestreden?

• Voorkom contact met wilde konijnen
• Voorkom zoveel mogelijk contact met muggen en vlooien
- Tegen vlooien kunt u sprays of druppels gebruiken
- De bestrijding van muggen is moeilijker, maar hiervoor kunnen insectenwerende strips en netten (klamboes) worden gebruikt. Ook droge bedding helpt muggen te bestrijden.
• Vaccineer uw konijn jaarlijks tegen myxomatose èn RHD (VHS)

Recent nieuws

In juni doen wij ook mee met de landelijke actie, juni de maand van de chip. In deze maand kun je je huisdier laten chippen voor maar €28 euro. Ook controleren wij gratis of het chipnummer en de registratie van je huisdier nog klopt.

Juni de maand van de Chip

In juni doen wij ook mee met de landelijke actie, juni de maand van de chip. In deze maand kun je je huisdier laten chippen voor maar €28 euro. Ook controleren wij gratis of het chipnummer en de registratie van je huisdier nog klopt.

Lees meer