026 38 301 38   Bergamotte 1 | 6846 HP Arnhem. Geopend vanaf 08.30 uur

U bevindt zich hier: Home » Dieren » Ik heb een knaagdier » De Rat

De Rat

Ratten zijn erg tamme, sociale huisdieren die veel spelen en goed om gaan met kinderen.

 

tamme_rat.jpg

 

 

Aanschaf

Denk er goed over na voordat u een rat aanschaft. Ratten worden gemiddeld 2 jaar oud.
Ratten zijn groepsdieren en ze moeten minimaal met zijn 2en in een hok zitten. Anders gaat hij zich vervelen en kan zelfs agressief worden. Het maakt niet uit hoeveel aandacht je hem geeft; hij blijft zijn soortgenoot missen.
Houdt er rekening mee dat met name kleinere kinderen snel uitgekeken zijn op zo’n diertje en dat uiteindelijk de verzorging op u aankomt, dus als u ratten niets vindt, denk er dan nog eens heel goed over na.

Je kunt het beste rittens (jonge ratjes) kopen van dezelfde leeftijd. Ze spelen en wassen elkaar en houden de rangorde in stand.
Kies altijd rittens van hetzelfde geslacht, een mannetje is rustiger en aanhankelijker dan een vrouwtje en een beetje lui. Een vrouwtje daarentegen is nieuwsgierig en ondernemender en kan niet lang stil zitten.
Het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje is duidelijk te zien ook als ze jong zijn ; mannetjes hebben heel duidelijk zichtbare testikels.
Als u rittens uit een nest koopt, denk er dan aan dat ze niet jonger zijn dan 5 weken! Liefst minimaal 6 weken dan kunnen ze een nieuwe kennismaking beter aan en zijn ze ook minder angstig voor een nieuwe omgeving.
Let er ook op dat ze droge ogen hebben, vochtige ogen wijst vaak op een verkoudheid. Als ze niezen is dit vaak een teken van verkoudheid of longaandoening. Tanden en nagels mogen niet te lang zijn.
 

Huisvesting

Een schone en ruime kooi is erg belangrijk, mocht je al andere ratten hebben laat ze op neutraal terrein kennismaken anders krijgen ze ruzie.
De minimale afmeting van een kooi moet 70x45x60 cm (lxbxh) zijn. Hier mogen maximaal 2 ratten in. Het is vanzelfsprekend hoe meer ratten je in de kooi hebt, hoe groter een kooi moet zijn.


De meeste ratten worden in traliekooien gehouden. De tralies mogen niet te ver uit elkaar staan anders kunnen ze ontsnappen. De meeste traliekooien hebben een kunststof bak. Die zijn gemakkelijk schoon te houden. Deze bodem moet iedere week een grondig sopje hebben, omdat er anders ammoniak luchtjes achterblijven. Vanwege de gevoelige luchtwegen van ratten kunnen ze dan problemen krijgen. Het voordeel van een traliekooi t.o.v. een aquarium/terrarium/zelfbouw dichte kooi is dat de ratten niet zo gauw last hebben van nare luchtjes, het nadeel is dat ze snel op de tocht kunnen staan.
Een kooi mag niet in de zon, naast de centrale verwarming, kachel of in de tocht staan.
 

Voeding

Ratten zijn omnivoren (net zoals mensen) dus ze eten planten en vlees. Naast een gewone brok kun je ze dus verschillende extra’s geven:

Een eitje, paardenbloem, stukje kip, hazelnootje of aardbei, je doet ze ook een groot plezier door vers fruit en groente te geven. Hier zitten veel vitamines in.

Zorg voor compleet rattenvoer, hier zit alles in wat ze nodig hebben.
Let op! Jonge ratten moeten voer krijgen waar dierlijke eiwitten in zitten!

Bijvoorbeeld Reggie Rat van Supreme, Science selective van Supreme.

 

Ziekten

Aandoeningen in de luchtwegen
Wordt meestal veroorzaakt door op de tocht staan of in een vochtige ruimte.
Gezwellen
Meestal bij oudere dieren.
Abcessen
Zijn rode, warme en pijnlijke zwellingen die ontstaan door opeenhoping van etter. Het is een infectie, die bijvoorbeeld ontstaat door een verwonding.
Bijtwonden en breuken
Vreemde ratten die opeens bij elkaar komen, kunnen nog wel eens lelijk tegen elkaar doen. Ga naar de dierenarts.(bij breuken altijd naar de dierenarts!)

Diarree
Neem contact op met de dierenarts!
Huidaandoeningen
Haaruitval, kale plekken of korstjes op de huid kunnen allerlei oorzaken hebben, de dierenarts kan u een middel voorschrijven. Haaruitval in de lente is meestal de ruiperiode.
Gebitsproblemen
Voorkom gebitsproblemen door altijd voldoende knaagmateriaal (wilgentakken e.d.)

Ga met gebitsproblemen altijd naar de dierenarts
Zonnesteek
Heel gevaarlijk voor een rat!
Symptomen: plat op de bodem van de kooi liggen, hijgen, zwakke/snelle pols en kwijlen/speekselen.
Onmiddellijk in een rustige donkere en koele kamer plaatsen evt. verkoelen met vochtige doeken.
Ouderdomsverschijnselen
Hierbij heb je allemaal verschillende symptomen: verlammingsverschijnselen, meer slapen, evenwichtsgevoel kan achteruit gaan e.d.
 

Wanneer u zich zorgen maakt over de gezondheidtoestand van uw ratje wacht dan niet te lang en breng een bezoek aan uw dierenarts.
 

 

Recent nieuws

In juni doen wij ook mee met de landelijke actie, juni de maand van de chip. In deze maand kun je je huisdier laten chippen voor maar €28 euro. Ook controleren wij gratis of het chipnummer en de registratie van je huisdier nog klopt.

Juni de maand van de Chip

In juni doen wij ook mee met de landelijke actie, juni de maand van de chip. In deze maand kun je je huisdier laten chippen voor maar €28 euro. Ook controleren wij gratis of het chipnummer en de registratie van je huisdier nog klopt.

Lees meer