026 38 301 38   Bergamotte 1 | 6846 HP Arnhem. Geopend vanaf 08.30 uur

U bevindt zich hier: Home » Dieren » Ik heb een knaagdier » De Cavia

De Cavia

Cavia's zijn knaagdieren die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komen. Zij zijn ongeveer 3000 jaar geleden al gedomesticeerd.

 

cavia_small.jpg

Aanschaf

Denk er goed over na voordat u een cavia aanschaft. Een cavia kan bij een goede verzorging zeker 5-8 jaar oud worden. Er zijn zelfs cavia’s die ouder dan 10 worden.

Een cavia alleen maar nemen omdat het zo leuk is voor de kinderen is niet altijd het juiste uitgangspunt.  Verzorging en verantwoordelijkheid nemen wanneer het diertje  ziek wordt  is ook uw taak.

Het is verstandig om twee cavia’s aan te schaffen, het zijn echt groepsdieren. Vrouwtjes (zeugjes) kunnen goed met elkaar overweg. Mannetjes (beertjes) kunnen gaan vechten als ze vrouwtjes kunnen zien of ruiken. Castratie kan dan helpen. Een zeugje en een beertje kunnen goed samen, maar zullen veel nestjes krijgen als het mannetje niet gecastreerd is.

Let op dat de jonge cavia die u uitzoekt niet jonger is dan 6 weken! Het moet een actief diertje zijn met schone oortjes, oogjes en neus, een gezonde vacht en niet te mager. De ontlasting moet stevig zijn. En let zeker ook op de tandjes; deze moeten recht staan.

 

Huisvesting

Een schoon en ruim hok is belangrijk, hoe groter hoe beter; 80 x 50 cm is minimaal nodig voor een cavia, daarna komt er 30 cm bij voor iedere cavia die je erbij zet.
Zorg zeker ook voor plekjes waar de cavia's in en onder kunnen schuilen en waar ze ‘s nacht in kunnen slapen. Zet de kooi in de buurt van daglicht maar zo dat het er niet te warm kan worden.

Gebruik als bodembedekking zaagsel (niet van naaldbomen!) en hieronder kranten. Er zijn ook andere bodembedekkers, zoals houtkorrels, hennepvezels, stro of papiersnippers. Minstens eenmaal per week moet de kooi helemaal verschoond worden. Zet de kooi nooit op de grond. Optrekkende kou is erg slecht voor de gezondheid van de cavia, zet hem dus minstens 20 cm van de grond. Het leukste voor de cavia en voor jezelf is om de cavia binnen te houden. Zet de kooi op een plek waar je hem/haar kunt gadeslaan zodat je ook snel in gaten kunt hebben wanneer er iets niet in orde is. Laat de cavia’s ook regelmatig uit de kooi zodat ze lekker kunnen scharrelen. Houd ze dan wel goed in de gaten!

 

Voeding

Een cavia is een herbivoor (planteneter). Tegenwoordig zijn er veel soorten caviavoer op de markt. Laat je goed voorlichten met betrekking tot de kwaliteit. Hiervoor kun je uiteraard altijd bellen met Dijkstra Dierenkliniek. Geef een cavia alleen caviavoer en geen konijnenvoer!

De voeding van een cavia bestaat uit hooi, hard voer, groen voer en vitamine C. Al deze componenten moeten ze elke dag krijgen.
•Vitamine C kan een cavia niet zelf aanmaken. Vitamine C druppels en vitamine C in caviavoeding is niet stabiel waardoor de cavia op deze manier te weinig vitamine C binnen zal krijgen. Een tekort aan vitamine C geeft op den duur ernstige symptomen, zoals gebitsproblemen, spierzwakte, slechte vacht, bloedingen, vermagering, diarree etc. Een cavia moet daarom elke dag een extra tabletje vitamine C van 50 mg krijgen. Cavia’s mogen in principe alle groente en fruit eten, zorg altijd voor voldoende variatie.
• Hooi moet onbeperkt gegeven worden, dit is heel belangrijk voor de maag- en darmfunctie en voor het gebit. Supreme Selective is goede voeding voor de cavia.

 

Ziekten

Helaas heeft een zieke cavia vaak al langere tijd iets onder de leden, voordat de symptomen zichtbaar worden. Vanuit deze wetenschap is het dan ook van groot belang de cavia regelmatig te observeren en controleren. Want hoe vroeger een ziekte wordt vastgesteld, hoe groter de kans op herstel.

De hieronder genoemde symptomen geven vaak aan, dat er iets mis is met de gezondheid van de cavia:

Let op of er veranderingen zijn wat betreft:
• minder eten of drinken dan normaal
• rusteloosheid of lusteloosheid
• vachtveranderingen of jeuk
• uitscheiding uit de mond (overmatig speekselen), ogen of neus
• bevuiling bij het achterwerk met urine of faeces
• afwijkende kleur of vorm van de faeces
• meer of minder urineproductie of een afwijkende kleur
• vieze geur uit de oren, bek of achterwerk
• luid tandengeknars, of piepen als pijnuitingen
• moeite met eten, drinken of bewegen
• moeite met ademen of hoorbare ademhaling

Het moge duidelijk zijn, dat het hier gaat om de meest voorkomende symptomen. Het voert echter te ver om alle symptomen hier te bespreken. Een algemene stelregel mag echter zijn: op het moment, dat er sprake is van iets afwijkends, raadpleeg voor alle zekerheid de dierenarts!

 

Cavia.jpg

 

Recent nieuws

In juni doen wij ook mee met de landelijke actie, juni de maand van de chip. In deze maand kun je je huisdier laten chippen voor maar €28 euro. Ook controleren wij gratis of het chipnummer en de registratie van je huisdier nog klopt.

Juni de maand van de Chip

In juni doen wij ook mee met de landelijke actie, juni de maand van de chip. In deze maand kun je je huisdier laten chippen voor maar €28 euro. Ook controleren wij gratis of het chipnummer en de registratie van je huisdier nog klopt.

Lees meer