026 38 301 38   Bergamotte 1 | 6846 HP Arnhem. Geopend vanaf 08.30 uur

U bevindt zich hier: Home » Dieren » Ik heb een kat » Volwassen kat

De volwassen kat

Een kat is vanaf de leeftijd van een jaar volwassen. Sommige grotere rassen zo als de Maine Coon zijn vanaf 2 jarige leeftijd volwassen.

 

Maine-Coon2.jpg

 

 

De volwassen kat speelt en jaagt nog veel, maar is vaak wel wat rustiger dan een kitten.
De meeste volwassen katten zijn op 6 maanden leeftijd gecastreerd/gesteriliseerd en hierdoor verandert de hormoonhuishouding. Door deze verandering werkt de verbranding van voedsel anders in het lichaam en heeft uw kat meer kans op overgewicht. Houdt u dit dus goed in de gaten. Het is verstandig om uw kat regelmatig te wegen, zodat u meteen in de gaten heeft wanneer hij of zij aankomt. Ook raden wij aan uw kat jaarlijks te vaccineren. Voor bepaalde pensions is er een extra BB-vaccinatie vereist, in de vorm van een neusspray. Bij de vaccinatie hoort ook de jaarlijkse gezondheidscheck-up, de dierenarts kijkt hem dan helemaal na en adviseert u over mogelijke problemen en oplossingen.

 


Blaasproblemen

Bij volwassen, gecastreerde katers, komen blaasproblemen helaas veel voor. Daarom is het van belang om uw kat op een goede kwaliteitsvoeding te zetten. In de meeste hoogwaardige voedingen zitten namelijk aangepaste hoeveelheden mineralen die preventief de zuurgraad van de urine laag houden. Dit voorkomt de vorming van blaasgruis en blaasstenen. Ook kunnen blaasproblemen ontstaan door stress. Sommige katten zijn hier gevoeliger voor dan anderen.
Als uw kat blaasproblemen heeft ten gevolge van gruis of stenen, dan kan dit tot ernstige gevolgen leiden. Zo krijgt uw kat veel moeite met plassen, het doet veel pijn. Vaak raakt de urinebuis verstopt en kan de kat helemaal niet meer plassen. Als hier niets aan gedaan wordt, kan dit fataal worden. De afvalstoffen van de urine komen in het bloed, waardoor de kat begint te braken en zelfs in coma kan raken.

U kunt blaasproblemen bij uw kat herkennen door:
* uw kat gaat vaak naar de kattenbak en doet daar heel weinig tot niets (vaak gaat dit gepaard met pijnkreten)
* er zit bloed in de urine
* overmatig likken aan genitaliën
* buikpijn
 

 Het gebit

Een onaangename mondgeur komt ook nogal eens voor. Dit wordt meestal veroorzaakt door ontstoken tandvlees en tandplak/tandsteen; hierdoor krijgen bacteriën de kans om te gaan woekeren en dus een tandvleesontsteking te veroorzaken. Dit laat uw kat vaak niet merken, maar dit geeft wel pijn en draagt ook bij aan een onaangename geur. Soms komt het zelfs zo ver dat er tanden getrokken moeten worden. De ene kat laat helemaal niets merken, de andere kat begint toch een voorkeur voor zacht voer te krijgen. Daarnaast kunnen de bacteriën die deze ontsteking veroorzaken in het bloed terechtkomen en op andere plaatsen in het lichaam terechtkomen. Zo kunnen ze een ontsteking van hartkleppen of andere organen veroorzaken. Het is in ieder geval aan te raden de mond van uw kat even te laten nakijken door de dierenarts.

 

 

 


Om te voorkomen dat uw kat last krijgt van tandplak/tandsteen bestaan er speciale brokjes met een schurend effect en een reinigende vloeistof die u in het drinkwater kunt doen. Tanden poetsen is echter het meest effectief!
Het is daarom verstandig om regelmatig het gebit van uw kat te controleren en dagelijks de tanden te poetsen. Tijdens de jaarlijkse controle en vaccinatie zal de dierenarts hier ook naar kijken en indien nodig een gebitsbehandeling voorstellen.

 

Wij adviseren voor de volwassen kat:

Dagelijks Tanden poetsen

Maandelijks Behandelen tegen vlooien

4 x per jaar Ontwormen (ook belangrijk voor u en uw kinderen!)

Jaarlijks Gezondheidscontrole en vaccinatie

Indien nodig BB-vaccin

 

Wanneer u geen behoefte heeft aan een gezondheidscontrole kunt u ook gebruik maken van ons vaccinatiespreekuur.

 

 

volwassen kat.jpg

Recent nieuws

In juni doen wij ook mee met de landelijke actie, juni de maand van de chip. In deze maand kun je je huisdier laten chippen voor maar €28 euro. Ook controleren wij gratis of het chipnummer en de registratie van je huisdier nog klopt.

Juni de maand van de Chip

In juni doen wij ook mee met de landelijke actie, juni de maand van de chip. In deze maand kun je je huisdier laten chippen voor maar €28 euro. Ook controleren wij gratis of het chipnummer en de registratie van je huisdier nog klopt.

Lees meer