026 38 301 38   Bergamotte 1 | 6846 HP Arnhem. Geopend vanaf 08.30 uur

U bevindt zich hier: Home » Dieren » Ik heb een kat » Senior » Arthrose bij de kat

Arthrose bij de kat

Arhtrose bij de kat

De kat met arthrose.

Wanneer wij bij uw kat hebben arthrose hebben vastgesteld kunnen we overleg met u  een behandelplan opstellen , zoals hieronder weergegeven.
o Medicatie tbv pijnbestrijding
o Aangepaste voeding/dieetvoeding
o Voedingssupplementen
o Gewichtsmaatregelen/afvallen
o Beweging
o Overige

 

Hieronder vind u meer informatie over de aandoening arthrose en de behandeling ervan.

 

Wat is arthrose?

Arthrose is een chronische aandoening van een of meerdere gewrichten waarbij het kraakbeen van het gewricht wordt aangetast. Hierdoor wordt het schokabsorberende vermogen en soepelheid van het gewricht verminderd wat uiteindelijk resulteert in ontsteking en pijn.
Ongeveer een derde van de kattenpopulatie heeft last van arthrose, bij katten boven de 12 jaar is dit zelfs 90%! Helaas is het grootste deel van de eigenaren zich hier niet van bewust.

Wat zijn risicofactoren?

• Leeftijd: Hoe ouder het dier, hoe meer risico op het ontstaan van gewrichtsproblemen. Het komt dan ook vooral voor bij oudere katten, waarbij wel 90 procent van de dieren in deze groep aan enige vorm van arthrose lijden.
• Ras: bepaalde rassen hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van arthrose, zoals de Maine Coon. Elke kat kan echter arthrose ontwikkelen!
• Overgewicht: te zware katten hebben door de continue zwaardere belasting van de gewrichten meer en eerder kans op ontstekingen en kraakbeenafbraak. Daarnaast kan bij al aanwezige artrose overgewicht zowel meer pijn als extra beschadiging van het gewricht veroorzaken.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van pijnlijke gewrichten bij een kat zijn veel minder duidelijk dan bij de hond. Een kat wordt niet dagelijks uitgelaten en regelt zelf zijn/haar activiteit, zodat de klachten minder snel opvallen. Daarnaast zal een kat pijnklachten veel minder snel tonen. De symptomen kunnen per situatie verschillen, onder andere afhankelijk van de locatie vd pijn, de mate van beschadiging en ook van het dier zelf.
Tenslotte zal een kat alleen piepen of mauwen bij acute onverwachte pijn en dit zal minder vaak voorkomen bij arthrose.
Veelal worden de vage klachten bij de oudere kat gezien als “passend bij de leeftijd”, terwijl het in feite past bij een aandoening waarbij behandeling en verlichting mogelijk is!

Indien uw kat een van de volgende signalen vertoont, kan dat erop wijzen dat uw kat last heeft van arthrose:

• Is hij/zij nog altijd even actief als vroeger of speelt hij/zij minder en heeft minder zin om naar buiten te gaan en slaapt hij/zij meer?
• Heeft hij/zij moeite om op een hoge kast/vensterbank/stoel te springen (springt vaker mis, doet meer pogingen, komt er helemaal nooit meer)
• Heeft hij/zij moeite met opstaan, klimmen of traplopen, gaat hij/zij sneller zitten?
• Wordt hij/zij nog graag geknuffeld, opgetild of geborsteld of is hij/zij juist geïrriteerd wanneer u dit doet in tegenstelling tot vroeger?
• Verzorgt hij/zij zichzelf nog goed of ziet zijn/haar vacht er de laatste tijd mottig en slordig uit?
• Gebeuren er vaker “kattenbakongelukjes” dan voorheen?

Wat kunnen we eraan doen?

Arthrose is over het algemeen niet te genezen, maar middels medicatie en maatregelen zijn de symptomen wel te verminderen zodat de levenskwaliteit aanmerkelijk verbetert. Wij kunnen met u overleggen welke behandelingen/medicatie voor uw kat het meest geschikt zijn, zoals ook aangegeven op de voorgaande pagina.

• Voedingssupplementen:
Glucosamine en chondroïtine: ondersteuning van de gewrichten
EPA en DHA: omega-3 vetzuren die een ontstekingsremmende werking hebben en
kraakbeenafbraak kunnen verminderen.
Antioxidanten: verwijderen vrije radicalen die vrijkomen tijdens ontstekingsreacties
en beschadigingen kunnen veroorzaken in het gewricht.
 

Hiervoor zijn specifieke preparaten op de markt, toegespitst op de behoefte van uw kat.
Daarnaast bestaan er ook goede dieetvoeders waar de supplementen al in zijn verwerkt. Bij dieren die een grotere kans hebben op arthrose, kan ook preventief op dit voer worden overgegaan.
Bij supplementen in zowel de dieetvoeders als losse preparaten, moet u rekening houden met het feit dat het 1-2 maanden kan duren alvorens u het optimale effect kunt beoordelen.

• Pijnstillers:
Deze producten zijn zowel pijnstillend als ontstekingsremmend en kunnen de voortschrijding van de arthrose sterk remmen.
Omdat katten veel gevoeliger zijn voor bijwerkingen van pijnstillers, zullen wij met u overleggen welke u best kunt gebruiken.
Pijnstillers kunnen soms al op zeer korte termijn duidelijke verbeteringen te zien geven. Het is dan echter wel van belang niet te stoppen met de medicatie. Voor de langere termijn is het van belang middels de pijnstillers de arthrosevorming te blijven remmen en de pijn dragelijk te houden. U kunt altijd met ons overleggen over de dosering.

• Overige maatregelen:
• Gewichtscontrole: Een kat met overgewicht heeft meer risico op het ontstaan van arthrose. Daarnaast zal een kat met arthrose minder actief zijn en daardoor minder energie verbruiken en eerder geneigd zijn overgewicht te krijgen. Omdat overgewicht zorg voor extra belasting van de gewrichten kan de arthrose hierdoor worden verergerd. Gewichtsvermindering bij een te zware kat kan al een enorme verbetering van de levenskwaliteit geven en verergering van de aandoening vertragen. Wij kunnen u hierbij ook advies geven.
• Beweging: dit is toch nog belangrijk voor de kat met arthrose. Rustige spelletjes met een kattenspeeltje kan een oudere stramme kat stimuleren en de gewrichten versoepelen. Let op: bouw dit langzaam op en overdrijf het niet!!
• Omgeving:
o Zachte ligplaats/slaapplaats.
o Opstapjes naar de bank maken zodat de kat niet hoog hoeft te springen.
o Voldoende grote kattenbak met lage instap.
o Voldoende waterbakjes in huis met goede bereikbaarheid.
• Andere therapieën: met uw dierenarts kunt u bespreken of therapieën zoals fysiotherapie of acupuncuur

• voor uw kat zinvol zouden kunnen zijn.