026 38 301 38   Bergamotte 1 | 6846 HP Arnhem. Geopend vanaf 08.30 uur

U bevindt zich hier: Home » Dieren » Ik heb een kat » Senior

De senior kat

De kat is vanaf een jaar of 8 een senior kat. Vanaf deze leeftijd zullen katten wat minder actief zijn. Ze slapen meer en door minder lichaamsbeweging zal de bespiering van de oudere kat wat afnemen.

Katten worden gemiddeld zo’n 14 tot 18 jaar. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. Deze zien we tegenwoordig steeds vaker dankzij de goede zorg die er tegenwoordig is.  Het is van groot belang om uw kat nu op een hoogwaardige senior voeding te zetten. In deze voeding zijn de vitaminen, mineralen en eiwitten zo aangepast dat de voeding veel voorkomende “ouderdoms kwalen” kan helpen verminderen of zelfs voorkomen. Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole zal de dierenarts de kat goed onderzoeken, wat van groot belang is om eventuele kwaaltjes eerder op te sporen.
 

 

senior.jpg

 

Nierfalen
Bij oudere katten komen nierproblemen en schildklier problemen helaas veel voor. Als u een kat met nierproblemen heeft, dan is het verstandig om hem op een speciaal nier dieet te zetten. Hier zit weinig eiwit en zout in, wat de verdere beschadiging van de nieren uitstelt.

Verschijnselen (beginnend) nierfalen bij de kat:
•Veel drinken en plassen
•vermageren en minder eten
•misselijkheid (braken)
•sloomheid / veel slapen
•slechte adem

Het is aan te raden om als u een oudere kat heeft, deze regelmatig te laten controleren en preventief bloedonderzoek te laten doen. Als u er snel bij bent, is door voeding en medicijnen het complete falen van de nieren uit te stellen. Vaak krijgt een kat pas echt klachten als de nieren al te ver beschadigd zijn. Door dat de nieren slecht werken moet het hart ook harder gaan werken en kunnen hartproblemen en een hoge bloeddruk ontstaan.

 

Bianca_small.jpg
 

 

Gebitsproblemen

Gebitsproblemen komen ook veel voor bij oudere katten omdat de meeste mensen de tanden van de kat niet poetsen. Er vormt zich tandplak op de tanden en kiezen, hier komen steeds meer laagjes over heen en uiteindelijk ontstaat er tandsteen door mineralisatie van de tandplak. Uiteindelijk raakt het tandvlees ontstoken en dit kan een pijnlijke zaak zijn voor de kat. Het is daarom verstandig om goed het gebit van uw kat in de gaten te houden. Bij de jaarlijkse controle en vaccinatie kijkt de dierenarts ook naar het gebit en stelt indien nodig een gebitsbehandeling voor.

 

Schildklierproblemen

Ook komen schildklierproblemen veel voor, dit noemen wij Hyperthyreoidie en betekent een te snel werkende schildklier.
•Verschijnselen Hyperthyreoidie:
•meer eten dan normaal en toch vermageren
•meer drinken en plassen
•onrustig en actief

Als de schildklier te snel werkt, en de stofwisseling dus te snel gaat, gaat het hart ook overuren draaien waardoor er een hartprobleem bij kan komen.

Om vast te stellen dat uw kat een schildklierprobleem heeft is het verstandig om hem te laten onderzoeken en een bloedonderzoek te doen. In de bloedwaarden kunnen we zien of de schildklier te snel werkt, bij een lichamelijk onderzoek is vaak te voelen dat de schildklier vergroot is.

Als er dan blijkt dat de schildklier inderdaad te snel werkt, kan dit geremd worden door middel van medicatie, die de kat voor de rest van zijn leven zal moeten krijgen. Het is ook mogelijk om de schildklier door middel van jodium therapie te bestralen. Deze techniek wordt in Nederland alleen bij Dierenkliniek de Lingehoeve uitgevoerd. Met een scan wordt het hyperactieve schildklierweefsel in beeld gebracht, waarna met de juiste hoeveelheid radioactief jodium dit weefsel selectief bestraald kan worden.

Gewrichtsproblemen
Net als bij oudere mensen, komen ook gewrichtsproblemen voor bij oudere katten, ook wel athrose genoemd.  Ze kunnen dan niet meer goed springen, zijn wat stijver en bewegen zich minder. Soms zijn de klachten zo erg dat de kat niet meer in de kattenbak gaat omdat het te pijnlijk is om in de bak te klimmen. Op het moment dat een kat echt veel last heeft van arthrose, kunt u hem medicatie geven om de pijn te bestrijden. Vaak leven katten hier helemaal door op. Hij zal het alleen wel voor de rest van zijn leven moeten krijgen. Zie voor meer informatie arthrose bij de kat.

 

Dementie

Omdat de katten tegenwoordig steeds ouder worden, kunnen ze ook dement worden. U kunt dit herkennen door:

•kat lijkt verward
•onzindelijkheid (weet niet meer waar de kattenbak is)
•veel mauwen en “roepen”
•kat gaat naar buiten maar raakt verdwaald

Als u vermoedt dat uw kat dement is, dan is het verstandig om hem te laten controleren. Op basis van onze bevindingen kunnen wij een voedingssupplement voorschrijven dat de stress en onrust een beetje weg neemt.

 

Wij adviseren voor de senior kat:

Dagelijks Tanden poetsen

Maandelijks Behandelen tegen vlooien

4 x per jaar Ontwormen (ook belangrijk voor u en uw kinderen!)

Jaarlijks Gezondheidscontrole en vaccinatie

Indien nodig BB-vaccin

 

 

 

Recent nieuws

In juni doen wij ook mee met de landelijke actie, juni de maand van de chip. In deze maand kun je je huisdier laten chippen voor maar €28 euro. Ook controleren wij gratis of het chipnummer en de registratie van je huisdier nog klopt.

Juni de maand van de Chip

In juni doen wij ook mee met de landelijke actie, juni de maand van de chip. In deze maand kun je je huisdier laten chippen voor maar €28 euro. Ook controleren wij gratis of het chipnummer en de registratie van je huisdier nog klopt.

Lees meer