026 38 301 38   Bergamotte 1 | 6846 HP Arnhem. Geopend vanaf 08.30 uur

U bevindt zich hier: Home » Dieren » Ik heb een kat » Kitten

Kitten

Een kitten is eigenlijk niets minder dan een baby kat. Net als mensenbabies, moeten kittens nog veel dingen leren. 

 

kitten.jpg

De babytijd

In de eerste drie weken zijn de kittens nog erg afhankelijk van moeder poes. Ze slapen en drinken bijna de hele dag. Als ze een week of 4/5 zijn zullen ze de kattenbak gaan ontdekken en beginnen ze met het eten van voedsel. Moeder poes zal de kittens helpen met zindelijk worden en ze stimuleren om eens wat voedsel te proberen.
 

 

De eerste socialisatieperiode

Tussen de 3 en 7 weken leeftijd begint de eerste socialisatie periode. In deze periode is het belangrijk dat de kittens kennis maken met allerlei soorten voorwerpen, mensen, andere dieren en geluiden. Als een kitten in deze periode een leuke ervaring heeft met kinderen, honden, konijnen, andere katten en diersoorten, dan zal zij als volwassen kat erg sociaal zijn en minder moeite hebben met veranderingen. Ook geldt, dat als ze in deze periode een negatieve ervaring hebben, ze deze niet meer vergeten. Worden ze bijvoorbeeld gebeten door een hond, dan zullen ze voor altijd bang zijn voor honden.

 

Op de leeftijd van 4 weken mogen de kittens voor het eerst ontwormd worden. Dit is erg belangrijk want álle kittens (zonder uitzondering) worden door het drinken van moedermelk besmet met spoelwormen. Daarom is het ook van belang om moeder poes mee te behandelen. Op de leeftijd van 6, 8 en 12 weken wordt de ontworming herhaald. Ook voor uw eigen gezondheid en de gezondheid van uw kinderen is regelmatig ontwormen van belang.
 

 

De tweede socialisatieperiode

Tussen de 7 en de 14 weken vindt de tweede socialisatie periode plaats. In deze periode leren kittens door middel van spelen hoe ze met elkaar om moeten gaan en wanneer het genoeg is. Ze leren deze grenzen van hun moeder, bijvoorbeeld het niet te hard bijten en dergelijke. Kittens die voor de leeftijd van 10 weken bij hun moeder en nestgenootjes worden weggehaald, hebben een grotere kans op “ongewenst” gedrag op volwassen leeftijd.
Wij raden aan om  een kitten niet te jong in huis te nemen. Veel fokkers, van raskatten, geven de kittens pas op 13 weken leeftijd mee, omdat het kitten dan goed gesocialiseerd, volledig gevaccineerd, ontwormd en meestal ook gechipt is.
Als een kitten 9 weken oud is dan mag de eerste kitten vaccinatie gegeven worden. Door deze vaccinatie wordt het kitten beschermd tegen Kattenziekte en Niesziekte. Op 12 weken leeftijd wordt ze nog een keer gevaccineerd, deze vaccinatie is een noodzakelijke “booster” van de eerste. Nu is het kitten beschermd voor een jaar.
Ook raden wij aan om uw kitten te verzekeren.  Dit kan o.a. bij  Petplan.  Als u voor de leeftijd van een jaar uw kat verzekert, betaalt u de laagste premie.

 

De opgroeiende kat

Als het kitten 6 maanden oud is, kan het gecastreerd worden. Ook bij poezen spreken we officieel van castratie, want de eierstokken worden hierbij verwijderd. Bij katers verkleint dit de kans op sproeien en het voortbrengen van ongewenste nestjes die in het dierenasiel belanden. Bij poezen verkleint dit de kans op tumoren aan de melkklieren op latere leeftijd, voorkomt baarmoederontstekingen, krols worden en wederom ongewenste nestjes. Katten worden meestal tussen de 5 en 12 maanden geslachtsrijp en kunnen zich dan al voortplanten. Als u van plan bent om uw poes een nestje te laten krijgen, raden wij aan om in ieder geval te wachten totdat zij 1 jaar oud is.

Checklist eerste levensjaar

Leeftijd                 Wat te doen?

4 weken               Ontwormen
6 weken               Ontwormen
8 weken               Ontwormen
9 weken               Eerste kitten vaccinatie
12 weken            Tweede kittenvaccinatie en ontwormen (op deze leeftijd wordt de kat

                              meestal ook gechipt)
Advies: verzekeren.
 

Tot de leeftijd van een half jaar:

Maandelijks ontwormen
Beginnen met tandjes poetsen
6 maanden Sterilisatie / Castratie

Vanaf een half jaar:
4x per jaar ontwormen, regelmatig wegen, vlooienbehandeling en regelmatig het gebit controleren
1-jarige leeftijd Jaarlijkse vaccinatie en controle
Indien nodig BB-vaccin (neusspray)


Kittenconsultatiebureau

Dijkstra Dierenkliniek biedt u gratis kittenbegeleiding aan bij een ervaren assistente. U en uw kitten mogen elke maand even bij ons op bezoek komen en dan wordt het kitten helemaal nagekeken, het gebit wordt gecontroleerd en hij wordt even gewogen. Ook wordt u even gedemonstreerd hoe u de tandjes kunt poetsen!
Er gebeuren geen enge dingen, dus uw kitten leert ook dat de praktijk een leuke plek kan zijn om te komen! Zo heeft uw dier straks minder stress als hij of zij langskomt voor de jaarlijkse controle.  In het eerste levensjaar kan bij een kitten veel fout gaan en eenmaal het kitten een jaar is, dan is het moeilijk om dit te corrigeren. Tijdens de kittenconsultaties krijgt u ook ruimschoots de kans om  vragen te stellen .
 

Verzekeren

Afgelopen decennia heeft de diergeneeskunde zich in snel tempo ontwikkeld tot een veel hoger niveau. Er zijn veel meer behandelingsmogelijkheden, maar die brengen vanzelfsprekend ook meer kosten met zich mee. Strenge kwaliteitseisen aan dierenartsen en hun praktijken vragen om betere huisvesting en inrichting, beter opgeleid personeel, meer en betere nacholing enzovoort. Die moeten uiteindelijk door de cliënt betaald worden.
Heel vaak worden die kosten onderschat. Een operatie van een gebroken poot kan zo maar oplopen tot 600 euro of meer. Er zijn ook behandelingen die 2 of 3 keer zoveel kosten. Zeker als de diagnose niet meteen gesteld kan worden en aanvullend laboratoriumonderzoek moet worden gedaan, röntgenfoto’s moeten worden gemaakt of als uw kat wordt doorverwezen naar een specialist, kunnen de kosten snel oplopen. Dat alles komt dan soms net op het moment dat het financieel even niet uit komt. Het is fijn als u dan enkel aan het welzijn van uw dier hoeft te denken! Met zo’n verzekering hoeft het niet meer zo te zijn dat uw kat lijdt of, nog erger, zou moeten inslapen, omdat de noodzakelijke dierenartsenhulp niet betaald kan worden.
Een ziektekostenverzekering voor huisdieren kost gemiddeld tussen 10 en 15 euro per maand, afhankelijk van de leeftijd, het gewicht en de soort verzekering. Hoe vroeger u begint, hoe lager uw premie is! Zie voor meer informatie: verzekeren

 

 

Recent nieuws

In juni doen wij ook mee met de landelijke actie, juni de maand van de chip. In deze maand kun je je huisdier laten chippen voor maar €28 euro. Ook controleren wij gratis of het chipnummer en de registratie van je huisdier nog klopt.

Juni de maand van de Chip

In juni doen wij ook mee met de landelijke actie, juni de maand van de chip. In deze maand kun je je huisdier laten chippen voor maar €28 euro. Ook controleren wij gratis of het chipnummer en de registratie van je huisdier nog klopt.

Lees meer