026 38 301 38   Bergamotte 1 | 6846 HP Arnhem. Geopend vanaf 08.30 uur

U bevindt zich hier: Home » Dieren » Ik heb een kat » Aanschaf

Aanschaf

Kleine kittens zijn erg schattig. Probeer toch kritisch te kijken naar de omstandigheden en de gezondheid van de dieren voordat u besluit er een mee naar huis te nemen.

Als u gaat kijken bij een nestje kittens dan is het aan te raden om eerst te kijken naar de omgeving en de moederpoes. Het is belangrijk dat de omgeving netjes en verzorgd is en dat moederpoes zich niet verschuilt. Dit kan namelijk wijzen op een slecht gesocialiseerde poes en kittens. Daarna kunt u de kittens goed gaan bekijken met volgend puntenlijstje.

 

kat_1.jpg

Een kitten dat goed in z’n vel zit heeft:

- Schone oren zonder korsten en overmatig veel zwarte oorsmeer.

- Een mooi aansluitend gebit. Een over- of onderbeet kan leiden tot gebitsafwijkingen.

- Heldere schone ogen zonder uitvloeiing.

- Een schone neus zonder uitvloeiing.

- Een schone aangesloten glanzende vacht zonder overmatige schilfering en zonder vlooien en vlooienpoepjes (kleine zwarte “korreltjes tussen de haren”).

- Een schone achterhand; een achterhand met korsten kan een aanwijzing zijn voor diarree.

- Het kitten is alert, speels en nieuwsgierig.


Magere kittens met bolle buiken hebben vaak veel wormen.

Wij adviseren u in de eerste week met uw nieuw kitten naar uw dierenarts te gaan voor controle. De dierenarts kan dan kijken of het kitten na verder onderzoek gezond is. Controle van het hart en de longen, verhemelte en palpatie van de buik.

Ieder kitten, ongeacht hygiëne in huis of regelmatige ontworming van de moederpoes krijgt via de moedermelk wormen binnen. Álle kittens hebben dus wormen.
Het is aan te raden de kittens op 4, 6 en 8 weken te ontwormen, daarna worden ze elke maand ontwormd tot de leeftijd van een half jaar. Volwassen dieren 4x per jaar. Als u een raskat neemt vraag dit na bij uw fokker en informeer ook naar het ontwormingsproduct, uw dierenarts kan u vertellen welk product geschikt is.

Tot de leeftijd van ongeveer 9 weken zijn de kittens nog beschermd tegen ziekten door het drinken van de moedermelk. Deze bescherming neemt af waarna we bij de dierenarts door vaccinaties deze bscherming weer verlengen. De kittens worden gevaccineerd op 9 en 12 weken leeftijd tegen kattenziekte en niesziekte.

Wij raden aan een kitten niet al te jong in huis te nemen. Veel fokkers van raskatten geven de kittens pas op 13 weken leeftijd mee omdat het kitten dan goed gesocialiseerd is, volledig gevaccineerd en ontwormd en vaak ook gechipt is. 
 

Recent nieuws

In juni doen wij ook mee met de landelijke actie, juni de maand van de chip. In deze maand kun je je huisdier laten chippen voor maar €28 euro. Ook controleren wij gratis of het chipnummer en de registratie van je huisdier nog klopt.

Juni de maand van de Chip

In juni doen wij ook mee met de landelijke actie, juni de maand van de chip. In deze maand kun je je huisdier laten chippen voor maar €28 euro. Ook controleren wij gratis of het chipnummer en de registratie van je huisdier nog klopt.

Lees meer