026 38 301 38   Bergamotte 1 | 6846 HP Arnhem. Geopend vanaf 08.30 uur

U bevindt zich hier: Home » Dieren » Ik heb een hond » Senior » Arthrose bij de hond

Arthrose

De hond met arthrose.

 

Wanneer bij uw hond  arthrose wordt gediagnosticeerd. kunnen wij samen met u een behandelplan opstellen, zoals hieronder weergegeven.

 

 

o Medicatie tbv pijnbestrijding
o Aangepaste voeding
o Voedingssupplementen: glucosamine/chondroitine
o Rust en gedoseerde beweging
o Gewichtsmaatregelen/afvallen
o Fysiotherapie
Hieronder vind u meer informatie over de aandoening en de behandeling.

 

Wat is arthrose?

Arthrose is een chronische aandoening van een of meerdere gewrichten waarbij het kraakbeen van het gewricht wordt aangetast. Hierdoor wordt het schokabsorberende vermogen en soepelheid van het gewricht verminderd wat uiteindelijk resulteert in ontsteking en pijn. Het is een aandoening die langzaam verergert waardoor de toestand van het gewricht verslechtert, zeker indien geen behandeling wordt ingesteld.
Ruim 20% van alle volwassen honden heeft last van arthrose en in veel gevallen wordt dit door de eigenaar niet als probleem herkend.

 

arthrose.jpeg

 

Wat zijn risicofactoren?

• Leeftijd: Hoe ouder het dier, hoe groter het risico op het ontstaan van gewrichtsproblemen. Het komt dan ook vooral voor bij honden ouder dan 5 jaar.
• Ras: grote rassen en reuzenrassen hebben vaker last van arthrose. Het hoge gewicht van de hond resulteert vaak in gewrichtsproblemen. Daarnaast zijn een aantal hondenrassen extra gevoelig voor het ontwikkelen van arthrose, zoals de Basset Hound, Duitse Herder, Labrador Retriever en Rottweiler.
• Problemen in het verleden: Honden die in het verleden problemen hebben gehad met een gewricht, hebben een verhoogd risico om arthrose in dat gewricht te ontwikkelen.
• Overgewicht: te zware honden ontwikkelen vaak arthrose. De continue zware belasting van de gewrichten kan eerder resulteren in ontstekingen en kraakbeenafbraak. Daarnaast kan bij al aanwezige artrose overgewicht zowel meer pijn als extra beschadiging van het gewricht veroorzaken.
• Hoge activiteit: honden die zeer actief zijn gedurende hun groeifase hebben een verhoogde kans op de ontwikkeling van arthrose. Ook volwassen honden die zeer actief zijn, hebben een groter risico op arthrose.

 

Wat zijn de symptomen?

De symptomen kunnen per dier verschillen. Omdat het een chronische aandoening is, kunnen de symptomen soms erg onduidelijk zijn, waardoor het probleem helaas nogal eens wordt gemist of wordt onderschat. De volgende symptomen kunnen voorkomen bij arthrose.

• Minder zin om te spelen of te wandelen
• Achterblijven tijdens de wandeling of het uitlaten
• Moeite met opstaan, klimmen of traplopen
• Kreupelheid of stijfheid (met name bij beiderzijdse arthrose van de heupen kan soms als enig symptoom stijfheid van de achterhand te zien zijn)
• Stijfheid na activiteit
• Gewichtstoename door gebrek aan beweging
• Verlies van eetlust/veranderde eetlust (vaak als gevolg van de pijn)
• Pijnreactie bij aanrakingen, ( ‘hond lijkt voor de eigenaar vaak ‘chagrijnig’)
• Likken aan het betreffende gewricht (soms zwelling en pijn)
• Verandering van karakter (teruggetrokken, chagrijnig, vals of juist erg sloom.

 

Wat kunnen we eraan doen?

Arthrose is over het algemeen niet te genezen, maar middels medicatie en maatregelen zijn de symptomen wel te verminderen zodat de levenskwaliteit aanmerkelijk kan verbeteren. De volgende maatregelen en behandelingen zijn mogelijk. Op de vorige pagina hebben we al aangegeven welke hiervan we voor uw hond adviseren.

 

• Voedingssupplementen:
- Glucosamine en chondroïtine: ondersteuning van de gewrichten. 
- EPA en DHA: omega-3 vetzuren die een ontstekingsremmende werking hebben en kraakbeenafbraak kunnen verminderen.
- Antioxidanten: verwijderen vrije radicalen die vrijkomen tijdens ontstekingsreacties en beschadigingen kunnen veroorzaken in het gewricht.
Let op: Er zijn vele preparaten op de markt, echter niet alle hebben een even goede werking of zijn toegespitst op gebruik bij de hond.
Bij supplementen moet u altijd rekening houden met het feit dat het 1-2 maanden kan duren alvorens u het optimale effect kunt beoordelen.

 

• Dieetvoeding:
Er zijn zeer goede diëten op de markt die speciaal zijn samengesteld voor dieren met arthrose, waaraan de voedingssupplementen al zijn toegevoegd. Deze kunt u geven in plaats van losse supplementen. Bij dieren die een verhoogd risico hebben op de vorming van arthrose kan ook preventief op dit dieet worden overgegaan.
Net als bij voedingssupplementen geldt ook voor de dieetvoeding dat het optimale effect pas na 1-2 maanden kan worden beoordeeld.

 

• Pijnstillers:
Deze producten zijn zowel pijnstillend als ontstekingsremmend en kunnen de voortschrijding van de arthrose sterk afremmen.
Er zijn diverse preparaten op de markt. om een goede keuze te maken is het belangrijk om met een dierenarts te overleggen omdat iedere hond weer anders kan reageren op een bepaald type pijnstiller.
Pijnstillers kunnen soms al op zeer korte termijn duidelijke verbeteringen te zien geven. Het is dan echter wel van belang niet meteen te stoppen met de medicatie. Voor de langere termijn is het van belang middels de pijnstillers het arthroseproces te blijven remmen en de pijn dragelijk te houden. In overleg met ons is het soms wel mogelijk om de dosering aan te passen.

 

• Overige maatregelen:
Gewichtscontrole: Een hond met overgewicht heeft meer risico op het ontstaan van arthrose. Daarnaast zal een hond met arthrose minder actief zijn en daardoor minder energie verbruiken en eerder geneigd zijn overgewicht te krijgen. Omdat overgewicht zorg voor extra belasting van de gewrichten kan de arthrose hierdoor worden verergerd. Gewichtsvermindering bij een te zware hond kan al een enorme verbetering van de levenskwaliteit geven en verergering van de aandoening vertragen. Wij kunnen u hierbij ook advies geven en gewichtscontrole en begeleiding worden bij ons als gratis service aangeboden. 
- Beweging: dit is erg belangrijk voor de hond met arthrose. Het is wel verstandig overmatige beweging en wilde spelletjes, zoals achter een bal aan rennen, te vermijden. Regelmatige rustige beweging kan echter zeker helpen om de conditie van gewrichten, pezen en spieren zo optimaal mogelijk te krijgen. Uw dierenarts kan u helpen om een zo optimaal mogelijk bewegingsschema voor uw dier op te stellen. Zwemmen is een voorbeeld van een training die de gewrichten zo min mogelijk belast en zorgt voor opbouw van spiermassa. NB: zorg wel dat uw hond makkelijk in en uit het water kan komen!!
Omgeving: 
Zachte ligplaats/slaapplaats, eventueel verhoogd: zodat de hond makkelijke kan liggen en beter kan opstaan. 
Vermijdt (te) gladde vloeren: een hond met arthrose heeft meer kans op uitglijden op een gladde vloer en daardoor kunnen blessures ontstaan.
Andere therapieën: u kunt met ons bespreken of therapieën zoals hydrotherapie en fysiotherapie voor uw hond zinvol zouden kunnen zijn.

Combinatietherapieën:
Een combinatie van bovenstaande therapie mogelijkheden geeft meestal de beste resultaten. Bij de combinatie van voedingssupplementen of dieetvoeding met pijnstillers kan soms met een aanmerkelijk lagere dosering van de laatste worden volstaan!

 

Mocht u na het lezen van deze informatiebrief nog vragen hebben, dan kunt u uiteraard met ons contact opnemen. Dijkstra Dierenkliniek 026 38 301 38


.