026 38 301 38   Bergamotte 1 | 6846 HP Arnhem. Geopend vanaf 08.30 uur

U bevindt zich hier: Home » Dieren » Ik heb een hond » Puppy

Puppy

Een puppy is eigenlijk niets minder dan een babyhond. Net als mensenbabies moeten puppies nog veel dingen leren!

 

 

De eerste 3 weken zijn puppies nog volledig afhankelijk van hun moeder. Ze doen eigenlijk bijna niets anders dan slapen en melk drinken. Op de leeftijd van twee weken worden puppies voor de eerste keer ontwormd. Dit is erg belangrijk, want álle pups (geen uitzonderingen) worden in de baarmoeder al besmet met spoelwormen en later herbesmet door het drinken van moedermelk. Het is daarom ook van belang dat de moeder ook mee behandeld wordt.
Als de pups zo’n 3 weken oud zijn zullen ze wat gaan rondkruipen en kunnen ze gaan wennen aan het eten van voedsel. Als de pups 4 weken zijn mogen zij weer ontwormd worden.
Zodra de pups ongeveer 5 weken zijn en zij zijn goed gewend aan het eten van natvoer, mogen ook brokjes gegeven worden, zodat zij goed kunnen eten als ze naar hun nieuwe baasje gaan.
Op de leeftijd van 6 weken worden de pups weer ontwormd en wordt de eerste puppyvaccinatie gegeven door de dierenarts.

 

pup.jpg
 

De eerste socialisatieperiode

Tussen de 3 en 12 weken leeftijd vind de eerste socialisatieperiode plaats. In deze periode leren de pups mensen en andere diersoorten kennen en leren ze dingen die ze voor de rest van hun hondenleven zullen onthouden. Als een pup in deze periode iets vervelends mee maakt, zal hij dit niet snel vergeten . Op de leeftijd van 7 en een halve week is een pup op de ideale leeftijd om zijn moeder en nestgenootjes te verlaten. Het is niet verstandig om een pup voor deze leeftijd in huis te nemen, omdat hij dan nog niet genoeg van zijn moeder heeft geleerd. Het is minder gunstig om een pup op latere leeftijd pas in huis te nemen, omdat hij dan (meestal) een deel van de opvoeding, die juist in deze fase zou moeten worden geleerd, heeft gemist.

Als u een pup van 7 en een halve week in huis neemt, heeft hij nog heel veel te leren. Bijvoorbeeld het zindelijk worden.

 

Zindelijk worden

Een pup plast en poept zodra hij daartoe aandrang voelt. U zult hem duidelijk moeten maken welk gedrag u van hem verwacht. In het begin zult u de pup dus heel vaak moeten meenemen naar de plek waar u den WEL wilt dat hij plast en poept. Richtlijn: de eerste 14 dagen over dag elk uur en indien nodig er ‘s nachts er eenmaal voor opstaan. Momenten waarop uw pup in ieder geval naar buiten moet, zijn:

1.direct na het slapen.
2.direct na het eten/drinken.
3.direct na het spelen.
 

Beloon uw pup op de juiste plek. Hij zal dan gaan begrijpen wat er van hem verwacht wordt.
Straf uw pup niet als hij per ongeluk toch binnen plast of poept. Hij zal u niet begrijpen en u loopt het risico op deze manier een angstige hond te krijgen!
 

 

Wennen aan geluiden

Uw pup zal kennis moeten maken met van alles en nog wat in deze periode. Bijvoorbeeld het geluid van auto’s, treinen, bussen etc. Wandel daarom af en toe met hem op plekken waar het een en ander aan verkeer te vinden is. Ook kunt u uw pup in deze periode laten wennen aan het vervoer in de auto. Dit kunt u het beste rustig opbouwen. Bijvoorbeeld: U zet uw pup in de auto voor niet meer dan 30 seconden. Dan laat u hem er uit en beloont u hem. De volgende dag laat u hem iets langer in de auto. De dag er na gaat u ook in de auto zitten en start u de auto. De dag daarna rijd u de oprit af en weer terug. Bouw in dit tempo het “stukje rijden” steeds iets meer op en de kans dat uw hond problemen met de auto krijgt worden een stuk kleiner.

Ook kunt u eens met hem in de bus gaan of in de trein. Laat uw pup ook wennen aan kinderen, ook al heeft u deze zelf niet. Leg de kinderen uit dat ze hem rustig moeten benaderen en laat uw pup in geen geval met de kinderen alleen.
Een schone achterhand, een achterhand met korsten kan een aanwijzing zijn voor diarree.
Magere pups met bolle buiken hebben vaak  wormen.

Als de pup 8 weken oud is, mag hij weer worden ontwormd en op 9 weken leeftijd krijgt hij de tweede puppyvaccinatie. Bij de tweede enting wordt hij naast Parvo en Leptospirose ook tegen Kennelhoest gevaccineerd. Dit is een neusdruppelvaccin  en werkt al na 72 uur.

Vanaf 9 weken is het verstandig om met uw pup een puppycursus te gaan volgen. Hij zit dan nog in de leeftijd waarop het van groot belang is om goed contact met andere honden op te bouwen en de basis gehoorzaamheidslessen te leren. Ook voor de eigenaar zelf is dit vaak een leerzame cursus.

 

 

Recent nieuws

In juni doen wij ook mee met de landelijke actie, juni de maand van de chip. In deze maand kun je je huisdier laten chippen voor maar €28 euro. Ook controleren wij gratis of het chipnummer en de registratie van je huisdier nog klopt.

Juni de maand van de Chip

In juni doen wij ook mee met de landelijke actie, juni de maand van de chip. In deze maand kun je je huisdier laten chippen voor maar €28 euro. Ook controleren wij gratis of het chipnummer en de registratie van je huisdier nog klopt.

Lees meer