026 38 301 38   Bergamotte 1 | 6846 HP Arnhem. Geopend vanaf 08.30 uur

U bevindt zich hier: Home » Dieren » Ik heb een hond » Opgroeiende hond

Opgroeiende hond

We spreken van een opgroeiende hond in de leeftijd van 3 maanden tot ongeveer een jaar. Grote hondenrassen groeien  ook na een jaar nog even door. Kleine hondenrassen zijn vaak al voordat zij een jaar oud zijn al volgroeid.

 

opgroeiende hond.jpg

Vanaf 12 weken begint de tweede socialisatieperiode. Nu breekt een tijd aan waarin opvoeding van groot belang is. Dit geldt zeker voor het eerste levensjaar; ook de pubertijd (6 tot 9 maanden) vraagt van de eigenaar veel aandacht voor de hond!  Uiteraard is hierover veel te zeggen. Raadpleeg uw dierenarts of de dichtstbijzijnde hondenschool voor advies. U heeft er een (honden) leven lang plezier van wanneer u hierin veel aandacht en tijd investeert!

Wat de gezondheid betreft zijn er nog een aantal aandachtspunten. Zo is de ontwikkeling van het gebit van groot belang. Afhankelijk van het ras is ook de ontwikkeling van de botten belangrijk (met name bij grotere honden). Kwaliteit van de voeding (oa calcium/fosfor verhouding) en mate van belasting van de gewrichten spelen hierbij een grote rol. Voor advies is het zeker belangrijk de dierenarts te raadplegen.

 

Sterilisatie of castratie?

Voor teven geldt dat het beste tijdstip voor sterilisatie (verwijderen van de eierstokken en/of baarmoeder) tussen de eerste en de tweede loopsheid is. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken  dat wanneer men een loopsheid afwacht en daarna steriliseert, de kans op urine-incontinentie op latere leeftijd wordt verkleind. Echter nog langer wachten met steriliseren kan weer ongunstig zijn. Daarna neemt namelijk per loopsheid de kans op baarmoederontsteking of tumoren van de melklijst toe.

Castratie van een reu is van minder groot belang. Castratie (verwijderen van de zaadballen) is met name van belang indien uw reu een probleem vormt voor de omgeving ivm ongewenst dominant gedrag. Daarnaast geldt voor oudere reuen dat problemen met de prostaat een reden kunnen zijn om tot castratie over te gaan.

Tegenwoordig is er ook de mogelijkheid om uw hond tijdelijk te castreren. Door middel van een implantaat (Suprelorin) welke langzaam oplost onder de huid van de hond gedurende enkele maanden,  kunnen we de productie van geslachtshormonen tijdelijk stilleggen.  Zo kunnen we zien of er een noemenswaardig effect is op het dominante en dus ongewenste gedrag van de hond.
Mocht dit  het geval zijn dan kunnen we besluiten over te gaan tot chirurgische en dus definitieve castratie.

 

Na sterilisatie of castratie van de hond is er kans op gewichtstoename. De energie die normaal gesproken werd besteed aan de ‘geslachtshormoonhuishouding’ blijft nu in de hond achter en wordt omgezet in vet. Het is met name een taak voor u als eigenaar :houdt het gewicht goed in de gaten en pas de voeding indien nodig aan.

 

Recent nieuws

In juni doen wij ook mee met de landelijke actie, juni de maand van de chip. In deze maand kun je je huisdier laten chippen voor maar €28 euro. Ook controleren wij gratis of het chipnummer en de registratie van je huisdier nog klopt.

Juni de maand van de Chip

In juni doen wij ook mee met de landelijke actie, juni de maand van de chip. In deze maand kun je je huisdier laten chippen voor maar €28 euro. Ook controleren wij gratis of het chipnummer en de registratie van je huisdier nog klopt.

Lees meer